The Avenue, Clevedon

view project info
Client
Private
Local Authority
North Somerset Council
Status
Completed
Constraints
Conservation Area

A contemporary extension to a Victorian villa, creating a new focal point for the home, adding much-needed facilities for modern family life.

The clients had recently purchased a sizeable Victorian house with four reception rooms on the ground-floor and a small kitchen added on to the rear. The brief was to find a way to reorganise the ground floor, in order to bring all of the rooms into regular use, to provide a comfortable space for the family to come together and to form a better connection between the house and the sizeable rear-garden.

We looked at a number of options with the client for different arrangements, in order to fully understand their priorities and find the best possible plan for the way they wanted to live. The clients were keen to build something ‘of its age’ but that respected the materials and character of the existing house while providing a new light-filled space, in contrast to the existing rear rooms.

The final design provided a large (8 x 10m) new rear extension, replacing the existing kitchen, containing a new kitchen and living & dining space for the whole family, all within a single room. An old dining-room to the rear of the plan was converted to form a new laundry room, services and a boot-room with shower and wc. The position of the new extension forms a new distinct ‘courtyard’ garden space connected to another of the existing rear reception-rooms by changing an existing window into a new patio door (in a later phase of work).

The bulk of the new extension is minimized by use of an oversailing flat-roof which, in turn, provides shelter for a new patio area, connected to the interior through fully openable glazed corner doors. The external brickwork for the new element was carefully selected in terms of colour, texture and with varied brick-bonds to complement the original local limestone detailing of the Victorian property, adding an interesting new feature in its own right.

A contemporary extension to a Victorian villa, creating a new focal point for the home, adding much-needed facilities for modern family life.

Client
Private
Local Authority
North Somerset Council
Status
Completed
Constraints
Conservation Area

The clients had recently purchased a sizeable Victorian house with four reception rooms on the ground-floor and a small kitchen added on to the rear. The brief was to find a way to reorganise the ground floor, in order to bring all of the rooms into regular use, to provide a comfortable space for the family to come together and to form a better connection between the house and the sizeable rear-garden.

We looked at a number of options with the client for different arrangements, in order to fully understand their priorities and find the best possible plan for the way they wanted to live. The clients were keen to build something ‘of its age’ but that respected the materials and character of the existing house while providing a new light-filled space, in contrast to the existing rear rooms.

The final design provided a large (8 x 10m) new rear extension, replacing the existing kitchen, containing a new kitchen and living & dining space for the whole family, all within a single room. An old dining-room to the rear of the plan was converted to form a new laundry room, services and a boot-room with shower and wc. The position of the new extension forms a new distinct ‘courtyard’ garden space connected to another of the existing rear reception-rooms by changing an existing window into a new patio door (in a later phase of work).

The bulk of the new extension is minimized by use of an oversailing flat-roof which, in turn, provides shelter for a new patio area, connected to the interior through fully openable glazed corner doors. The external brickwork for the new element was carefully selected in terms of colour, texture and with varied brick-bonds to complement the original local limestone detailing of the Victorian property, adding an interesting new feature in its own right.

FIT ARCHITECTS