Cornwall Road, Bristol

view project info
Client
Private
Local Authority
Bristol City Council
Status
Completed
Constraints
Daylight

A side and rear extension for a structural engineer, with dramatic exposed steelwork and lots of light.

Fit Architects worked with the client, a structural engineer and their family, to find ways to improve to the ground floor of a classic Bristol Victorian terrace. The existing house had limited sunlight to the rear of the property and the rear reception-room felt isolated and difficult to use.

The desire was to form a fully glazed link between the kitchen and rear-reception room within the side area, and to remove a number of internal walls to connect the spaces, forming an open-plan family living area opening onto the garden.

The final design has a full-length rooflight to the side area, filling the new kitchen and rear rooms with daylight. Exposed structural steelwork, replacing walls that were removed, has been brightly painted to form a key part of the interior design. A small external seating area has been formed to the side of the main doors, to capture the evening sun.

Fit Architects worked with the client to develop and finalise the design and to secure planning approval for the scheme. DHV Architects worked beyond this point to bring the project to successful completion.

A side and rear extension for a structural engineer, with dramatic exposed steelwork and lots of light.

Client
Private
Local Authority
Bristol City Council
Status
Completed
Constraints
Daylight

Fit Architects worked with the client, a structural engineer and their family, to find ways to improve to the ground floor of a classic Bristol Victorian terrace. The existing house had limited sunlight to the rear of the property and the rear reception-room felt isolated and difficult to use.

The desire was to form a fully glazed link between the kitchen and rear-reception room within the side area, and to remove a number of internal walls to connect the spaces, forming an open-plan family living area opening onto the garden.

The final design has a full-length rooflight to the side area, filling the new kitchen and rear rooms with daylight. Exposed structural steelwork, replacing walls that were removed, has been brightly painted to form a key part of the interior design. A small external seating area has been formed to the side of the main doors, to capture the evening sun.

Fit Architects worked with the client to develop and finalise the design and to secure planning approval for the scheme. DHV Architects worked beyond this point to bring the project to successful completion.

FIT ARCHITECTS