Brynland Avenue, Bristol

view project info
Client
Private
Local Authority
Bristol City Council
Status
Completed
Constraints
Permitted Development

A bespoke home-office at the bottom of a small terraced garden, tailored to the individual needs of its user while providing a comfortable retreat for the whole family.

A well-crafted timber-clad ‘garden-shed’ at the end of the garden, the small home office measures only 3.6 x 2.4 x 2.5 m externally, sensitively designed to fit alongside neighbouring sheds and to comply with permitted development rights.The structure provides a compact working space for two people and a comfortable sitting area overlooking the garden.An antidote to the current proliferation of ‘ready-made’ home-office packages, the building is carefully designed to work with the existing garden and the uses within.

A single large window provides daylight and constant connection to the garden, while a rear vent and split ‘stable-door’ allow for degrees of ventilation and privacy as they are required. Highly efficient built-in storage and a large desk allow most of the interior to be kept free of clutter, providing a calm, well-ordered space as a retreat for concentration and contemplation.

The structure is built with a high degree of air-tightness and thermal insulation, allowing it to be used comfortably and efficiently in all weathers, throughout the year.All of the lighting and services can be controlled remotely if required and have been carefully designed to be hidden away as far as possible.

The exterior is clad with charred larch boards, enhancing the natural grain of the wood, helping the structure recede into its context.Internally, all surfaces are formed from the same whitened plywood with the exception of a small special display-area, with a Carrara marble shelf and mirrored panel reflecting the garden outside.

A bespoke home-office at the bottom of a small terraced garden, tailored to the individual needs of its user while providing a comfortable retreat for the whole family.

Client
Private
Local Authority
Bristol City Council
Status
Completed
Constraints
Permitted Development

A well-crafted timber-clad ‘garden-shed’ at the end of the garden, the small home office measures only 3.6 x 2.4 x 2.5 m externally, sensitively designed to fit alongside neighbouring sheds and to comply with permitted development rights.The structure provides a compact working space for two people and a comfortable sitting area overlooking the garden.An antidote to the current proliferation of ‘ready-made’ home-office packages, the building is carefully designed to work with the existing garden and the uses within.

A single large window provides daylight and constant connection to the garden, while a rear vent and split ‘stable-door’ allow for degrees of ventilation and privacy as they are required. Highly efficient built-in storage and a large desk allow most of the interior to be kept free of clutter, providing a calm, well-ordered space as a retreat for concentration and contemplation.

The structure is built with a high degree of air-tightness and thermal insulation, allowing it to be used comfortably and efficiently in all weathers, throughout the year.All of the lighting and services can be controlled remotely if required and have been carefully designed to be hidden away as far as possible.

The exterior is clad with charred larch boards, enhancing the natural grain of the wood, helping the structure recede into its context.Internally, all surfaces are formed from the same whitened plywood with the exception of a small special display-area, with a Carrara marble shelf and mirrored panel reflecting the garden outside.

FIT ARCHITECTS