Avon Crescent, Bristol

view project info
Client
Private
Local Authority
Bristol City Council
Status
Feasibility
Constraints
Conservation Area, Listed Buildings, Flood Risk Area

A feasibility study for an infill development within a listed Georgian terrace adjacent to Bristol’s historic harbourside.

Fit Architects were asked to look at creative possibilities for the development of a complex site adjacent to Underfall Yard and Cumberland Basin. The site, a gap in a curving terrace of three-storey houses, was formed in the early 20th century to make way for an industrial railway, connecting the docks to the warehouses on the basin. The railway was subsequently removed and the space is now occupied by garages for a private housing development to the rear.

The brief was to look at options for re-occupying the site with a new house which, while respecting the historical context, should be a design of the current day and not a pastiche of the surrounding buildings.

We used physical scale models and photo-montages of CAD models to investigate how a new building could be inserted into the site, looking at a number of options in terms of form, scale and materials. The final design looked to create a visual connection between the two different scales of house either side of the gap, mirroring the higher parapet of the original building opposite, while matching the elevation treatment of its immediate neighbour.

The proposed new house has its main living space on the top floor, with large windows on three sides giving views over the Floating Harbour and of the suspension bridge with a small inset balcony.

A feasibility study for an infill development within a listed Georgian terrace adjacent to Bristol’s historic harbourside.

Client
Private
Local Authority
Bristol City Council
Status
Feasibility
Constraints
Conservation Area, Listed Buildings, Flood Risk Area

Fit Architects were asked to look at creative possibilities for the development of a complex site adjacent to Underfall Yard and Cumberland Basin. The site, a gap in a curving terrace of three-storey houses, was formed in the early 20th century to make way for an industrial railway, connecting the docks to the warehouses on the basin. The railway was subsequently removed and the space is now occupied by garages for a private housing development to the rear.

The brief was to look at options for re-occupying the site with a new house which, while respecting the historical context, should be a design of the current day and not a pastiche of the surrounding buildings.

We used physical scale models and photo-montages of CAD models to investigate how a new building could be inserted into the site, looking at a number of options in terms of form, scale and materials. The final design looked to create a visual connection between the two different scales of house either side of the gap, mirroring the higher parapet of the original building opposite, while matching the elevation treatment of its immediate neighbour.

The proposed new house has its main living space on the top floor, with large windows on three sides giving views over the Floating Harbour and of the suspension bridge with a small inset balcony.

FIT ARCHITECTS