Visitor Centre, Cronton Country Park

view project info
Client
RIBA Competitions
Status
Competition entry
Constraints
Low energy

Visitor and interpretation facilities for a new country park on the site of a former colliery, located in the greenbelt near Whiston in Merseyside.

The proposals are for two buildings, one providing refreshment, toilet and ranger facilities, the other comprising exhibition and classroom space that offers interpretation of the site's history and wildlife habitats.

Perched on a gentle rise they straddle the main route through the park and nestle at the foot of an embankment that rises to the highest point of the site. Conceived as dark mineral shards rising from the ground the buildings are dramatic from the front. From the hill above however they disappear into the landscape, their gently sloping roofs planted with dwarf shrub heath. Beneath, external wall alignments create intimate external spaces that connect with the landscape and provide shelter. Black timber boarding provides a tactile and rural quality.

Near-autonomous, the buildings are of super-insulated timber construction and make use of a number of low-energy technologies that form part of the site's educational message.

Visitor and interpretation facilities for a new country park on the site of a former colliery, located in the greenbelt near Whiston in Merseyside.

Client
RIBA Competitions
Status
Competition entry
Constraints
Low energy

The proposals are for two buildings, one providing refreshment, toilet and ranger facilities, the other comprising exhibition and classroom space that offers interpretation of the site's history and wildlife habitats.

Perched on a gentle rise they straddle the main route through the park and nestle at the foot of an embankment that rises to the highest point of the site. Conceived as dark mineral shards rising from the ground the buildings are dramatic from the front. From the hill above however they disappear into the landscape, their gently sloping roofs planted with dwarf shrub heath. Beneath, external wall alignments create intimate external spaces that connect with the landscape and provide shelter. Black timber boarding provides a tactile and rural quality.

Near-autonomous, the buildings are of super-insulated timber construction and make use of a number of low-energy technologies that form part of the site's educational message.

FIT ARCHITECTS