Ram Hill, Coalpit Heath

view project info
Client
Private
Local Authority
South Gloucestershire Council
Status
Planning
Constraints
Green Belt

A new contemporary family house set in the rural landscape north of Bristol, with spectacular views of the surrounding countryside.

The new house, set in the Green Belt within a small settlement of houses along Ram Hill, replaces an existing dilapidated bungalow to provide new accommodation, carefully tailored to the specific needs of its occupants.

The house sits within a large plot of land with mature trees, an open aspect to the south and unhindered views of the countryside beyond. The size and massing of the house has been carefully controlled in accordance with the restrictions of the Green Belt policy, to ensure a minimum impact on the openness of the area while still meeting the requirements of the clients' brief, to provide generous open-plan modern spaces within.

The design uses brickwork to complement the local materials in a contemporary manner, with inset elements of pre-cast concrete, white enamel, glazing and slatted timber screens to provide privacy where this is required. The elevation to the south is fully glazed with large sliding glass doors to open the living space out into the garden and landscape beyond. The master-bedroom suite is set apart from the rest of the house on the second floor with a private balcony. The other bedrooms are grouped within a single-storey wing with its own private garden and beneath a planted roof, knitting it into the landscape.

A new contemporary family house set in the rural landscape north of Bristol, with spectacular views of the surrounding countryside.

Client
Private
Local Authority
South Gloucestershire Council
Status
Planning
Constraints
Green Belt

The new house, set in the Green Belt within a small settlement of houses along Ram Hill, replaces an existing dilapidated bungalow to provide new accommodation, carefully tailored to the specific needs of its occupants.

The house sits within a large plot of land with mature trees, an open aspect to the south and unhindered views of the countryside beyond. The size and massing of the house has been carefully controlled in accordance with the restrictions of the Green Belt policy, to ensure a minimum impact on the openness of the area while still meeting the requirements of the clients' brief, to provide generous open-plan modern spaces within.

The design uses brickwork to complement the local materials in a contemporary manner, with inset elements of pre-cast concrete, white enamel, glazing and slatted timber screens to provide privacy where this is required. The elevation to the south is fully glazed with large sliding glass doors to open the living space out into the garden and landscape beyond. The master-bedroom suite is set apart from the rest of the house on the second floor with a private balcony. The other bedrooms are grouped within a single-storey wing with its own private garden and beneath a planted roof, knitting it into the landscape.

FIT ARCHITECTS