Church Hall, Redland

view project info
Client
Redland Church
Local Authority
Bristol City Council
Status
Competition entry
Constraints
Conservation area

An invited competition to provide flexible new facilities for Redland Parish Church and the wider local community.

Redland Church Hall sits on the southern edge of Redland Green, a large open-space in an affluent suburb of Bristol – the building itself is a slightly haphazard collection of structures in varying degrees of repair and in much need of improvement.

Our submission, as one of six local practices approached by the church, was for a partial rebuild of the existing building on the site. The most recent building, built in the 1990s is retained and the older dilapidated structures alongside it replaced with a new structure. This provides two large accessible and flexible spaces or 'halls', which can be combined into one, to house a variety of activities, from religious worship and retreats, through to toddler groups, concerts and parties.

The dramatic roof form of the new element provides light, height and natural ventilation for the new halls whilst confidently expressing their presence in the streetscape, giving an indication of the importance of the building within the community, the scale of the spaces and the activities housed within.

An invited competition to provide flexible new facilities for Redland Parish Church and the wider local community.

Client
Redland Church
Local Authority
Bristol City Council
Status
Competition entry
Constraints
Conservation area

Redland Church Hall sits on the southern edge of Redland Green, a large open-space in an affluent suburb of Bristol – the building itself is a slightly haphazard collection of structures in varying degrees of repair and in much need of improvement.

Our submission, as one of six local practices approached by the church, was for a partial rebuild of the existing building on the site. The most recent building, built in the 1990s is retained and the older dilapidated structures alongside it replaced with a new structure. This provides two large accessible and flexible spaces or 'halls', which can be combined into one, to house a variety of activities, from religious worship and retreats, through to toddler groups, concerts and parties.

The dramatic roof form of the new element provides light, height and natural ventilation for the new halls whilst confidently expressing their presence in the streetscape, giving an indication of the importance of the building within the community, the scale of the spaces and the activities housed within.

FIT ARCHITECTS