Catbrain Hill, Filton

view project info
Client
Private
Local Authority
South Gloucestershire Council
Status
Approved
Constraints
TPOs, flood risk, prefabrication, low energy

A new house designed to accommodate three generations of the same family, underneath one roof.

The new house is located on a tight plot of green space at the edge of the old Filton Airfield to the north of Bristol. A small stream, the Henbury Trym, runs along the edge of the site and it is populated by a number of mature oak trees, all of which are to be retained and protected. The land currently has beautiful views over open fields to the south, though is bounded by a public right-of-way along the southern boundary. These elements taken together form a set of very tight constraints on the development of the site, which the new building responds to through its careful design.

The building is tailor-made to the specific needs of its occupants, an extended family spanning three generations. Various rooms have been designed with particular family members in mind, including a generous kitchen and dining area for the family to cook and dine together.

The house is to be built from pre-fabricated insulated timber-framed panels, to minimise work on site and provide a highly energy-efficient building envelope. A series of roof terraces help to reduce the overall bulk of the building, stepping it back gradually from the boundary, providing privacy to the bedrooms from the public right-of-way and affording views of the countryside and mature trees around the site. The flat roof provides a platform for renewable energy sources, which can be easily accessed and adapted as new technologies evolve.

A new house designed to accommodate three generations of the same family, underneath one roof.

Client
Private
Local Authority
South Gloucestershire Council
Status
Approved
Constraints
TPOs, flood risk, prefabrication, low energy

The new house is located on a tight plot of green space at the edge of the old Filton Airfield to the north of Bristol. A small stream, the Henbury Trym, runs along the edge of the site and it is populated by a number of mature oak trees, all of which are to be retained and protected. The land currently has beautiful views over open fields to the south, though is bounded by a public right-of-way along the southern boundary. These elements taken together form a set of very tight constraints on the development of the site, which the new building responds to through its careful design.

The building is tailor-made to the specific needs of its occupants, an extended family spanning three generations. Various rooms have been designed with particular family members in mind, including a generous kitchen and dining area for the family to cook and dine together.

The house is to be built from pre-fabricated insulated timber-framed panels, to minimise work on site and provide a highly energy-efficient building envelope. A series of roof terraces help to reduce the overall bulk of the building, stepping it back gradually from the boundary, providing privacy to the bedrooms from the public right-of-way and affording views of the countryside and mature trees around the site. The flat roof provides a platform for renewable energy sources, which can be easily accessed and adapted as new technologies evolve.

FIT ARCHITECTS